torsdag 2 mars 2017

Kahoot 2017 preview & play

I det förra inlägget berättade vi hur du skapar ett konto hos Kahoot, hur du loggar in och hur du gör en quiz. Här följer steg 2 och du börjar genom att logga in på create.kahoot.it


Det första vi vill göra är att testa vår quiz. genom att testa den kan vi också se hur det kommer se ut för våra studerande då det skall spela eller då du har tryckt PLAY och skall köra din quiz live i klassrummet. Preview ju ju bara en förhandsgranskning, men den ger en bra uppfattning om vad du har skapat.


Tryck för på quizens namn så att du får upp denna bild och klicka sen på preview. Som du kanske minns, när du har skapat (eller editerat) din quiz och sparat den, så har du också möjlighet till att välja preview.


PREVIEW & PLAY
Så här kommer det se ut när din publik skall börja spela,  (eller vara mer aktiva på din genomgång för det som är så bra med Kahoot är att vi binder upp studerandes IKT utrustning (telefon eller dator).

Till vänster har vi lärarens vy, den som också visas på projektorn. Till höger har vi deltagarens, studerandes, IKT verktyg. Här väljer du om de skall svara enskilt (classic) eller i lag (team mode). Just nu väljer vi enskilt. 


När du har startat ditt spel kommer projektorn visa den här bilden medan studerande på sina IKT verktyg får öppna webbläsaren, skriva in adressen kahoot.it och först skriva in siffer pin koden och sedan välja ett användarnamn. Om du tycker att deras valda användarnamn är opassande kan du tvinga ut dem genom att klicka på deras valda namn.

När alla dina studerande har loggat in och finns på startskärmen är det bara att starta quizen. Först presenteras frågan och då har de en liten tid på sig att läsa igenom den, innan det är dags att svara - och man svarar genom att trycka på den färg man tycker har det rätta svaret.Sen när alla har svarat visas bara vilka svarsalternativ gruppen valt. Det visas inga namn, däremot ser studerande på sin egna IKT enhet om hen har svarat rätt eller fel. Om man har haft en bild till sin fråga kan man, när man går igenom det rätta svaret, ta fram bilden igen genom att trycka på "show image".
De enda namnen som dyker upp är en fem-i-topp lista på de studerande som svarat rätt snabbast. Däremot kommer det aldrig att visas vem som svarade vad. Nästa fråga, och denna gången svarade Oskar rätt...När quizen är över, presenteras de tre bästa studerande på en prispall. Med 15 studerande i klassen skulle man kunna tänka sig att man kör samma quiz två gånger, efter varje omgång sparar man resultaten och man kan sedan jämföra allas resultat. Att fastän att du inte hamnar på prispallen har du säkert fler rätta svar andra gången quizen körs. 

För att få svaren, tryck på knappen "get results" och du kan då välja "save results" och sedan om du vill ladda ner ett excel dokument (direct download) eller spara den till ding GAFE (save to drive). Samtidigt som du gör detta har dina studerande en möjlighet att sätta betyg på din quiz.I den nedladdade excel filen har du all insamlad data från din quiz och det är nu det är bra att du också sett till så att dina studerande har använt seriösa användarnamn.


Första bladet i Excel filen visar en översikt, men som du ser i underkanten så finns det fler blad. Dels en "final scores" men kanske mer intressant "Question summary", den senare är ju dina självrättande svar.


När du är klar med din quiz så stänger du bara ner detta aktiva fönster och i det föregående fönstret är du sen tillbaka på din arbetsbänk.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar