måndag 1 april 2019

Mindmap Maker

Jag har hittat ett nytt mindmap verktyg som gör verkligt snygga träd. Mindmap Maker heter det och är inte alls så krångligt som det först verkar. Dessutom är det ett stort plus att man kan spara i Google Drive (eller G-Suite).

När du skriver in app.mindmapmaker.org i webbläsaren så landar du här


Dubbelklicka på din första bubbla för att editera dess namn. Observera att det finns tre (3) ikoner ovanför bubblan.


Ikonen längst till höger använder du om du vill stoppa in en länk bakom texten, tryck add så att den fastnar och sparas.



Ikonen längst till vänster indikerar en texteditor, och där du kan gömma text bakom. Om du använder din mindmap som presentation kan du ta upp text eller bilder i anslutning till den bubblan.


Sen har du ett litet fönster som heter "navigator" där den lilla fyrkanten är din skärmyta. Du har alltså ganska mycket arbetsyta för din mindmap.


Inspector
Inspector är den roliga menyn, den menyn där du kan förändra din tankekarta eller träd i precis de färger du vill. Överst har du själva bubblans egenskaper, dvs om ramen skall vara heldragen eller prickad till exempel, vilken färg kantlinjen skall ha och om du vill ha en bakgrundsfärg på rutan.


Nästa del berör rutans text, textfärg och textstorlek.


Efter det kommer vi till färgen på grenarna och hur de skall vara i kontakt med varandra. Längst ned kommer vi tillbaka till ikonerna som finns ovanför varje aktiv bubbla.



För att skapa en ny bubbla kan man antingen trycka på knappen + C eller leta rätt på den röda lilla pricken som finns i eller utanför den aktiva rutan.



När du skapat din bubbla så kan du dubbelkolla i "Inspector" att dess egenskaper återfinns i bild som i menyn. Jag har upptäckt att man ibland måste flytta "Inspector" lite nedåt för att få upp hela färgpaletten. Man för muspekaren över balken, håll ner vänsterknappen och flyttar fönstret vart man vill ha den.




Arbetsmenyn
Det finns tre olika menyer att öppna upp från arbetsmiljön. Den första "nodes" är bubblorna i din mindmap. Den andra menyn är en mycket förenklad editeringsmeny. Den sista menyn är intressant, det är här du sparar din tankekarta och enklast är det att spara den på Google Drive.




Spara på Google Drive
När du valt SAVE AS kommer ett fönster med flera alternativ upp. Det smidigaste sättet tycker jag är Google Drive. Du måste auktorisera (ge tillåtelse) att webbplattformen får spara på din drive. Har du fler konton måste du sedan välja det konto där du vill ha det sparat och sen ge lösenordet.




Spara bilden
EXPORT AS IMAGE väljer du och då kommer en bild upp i en ruta. Högerklicka nånstans på bilden så att du får upp menyn, från menyn väljer du sedan SAVE IMAGE AS.


Du kan också skriva ut din mindmap till pdf för att sedan öppna denna i Photoshop (eller lämpligt program som klarar pdf-formatet) 


Fler bubblor
När man "tar tag i" den röda pricken kan man skapa nya grenar. Du kan skapa hur många grenar som du vill, från gren till gren eller flera bubblor på samma gren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar